Do Something...

Do Something...
...είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι...

« Α’ συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του σήμερα»




Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, στις 31 Οκτωβρίου 2011 μία ημερίδα με τον τίτλο « Α’ συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του σήμερα» στο Κεντρικό Αμφιθέατρο  του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα. Διοργανωτές ήταν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.   Στην Ημερίδα αυτή τα συναρμόδια Υπουργεία, οι Αυτοδιοικητικές Δομές και άλλοι Πολιτικοί Παράγοντες είχαν την ευκαιρία να συνδιαλεγούν με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος , με Ευρωβουλευτές, καθώς και με Έλληνες και Ευρωπαίους Επιστήμονες και Πανεπιστημιακούς Δασκάλους για τα νομικά, κτηνιατρικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά προβλήματα της αποκλίνουσας Ελληνικής νοοτροπίας από την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή.

Στο πλαίσιο της συνάντηση περισσότεροι από 25 ομιλητές εξέφρασαν τα επιστημονικά και εμπειρικά τους επιχειρήματα σχετικά με την αντιμετώπιση και τις πρακτικές, που επιφυλάσσουν οι άνθρωποι στα ζώα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Επιστήμονες κύρους με αντικείμενο, το δίκαιο, την ηθική, τη φιλοσοφία, μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, καθηγητές σχολείων, αρμόδιοι υπουργείων, δήμων, φορέων, τομέων της Ε.Ε., εξήγησαν τις απόψεις τους και παρουσίασαν τα τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα τους σχετικά με τα ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα ζώα, είτε αυτά έχουν ιδιοκτήτες, είτε είναι αδέσποτα, είτε είναι ζώα συντροφιάς ή παραγωγικά.
Το ακροατήριο ήταν πολυπληθές για τα δεδομένα μια τέτοιας εκδήλωσης, δεδομένου μάλιστα ότι η συνάντηση διοργανώθηκε μια εργάσιμη μέρα και είχε μεγάλη διάρκεια. Φιλόζωοι εθελοντές ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας (από την Κρήτη μέχρι τις Σέρρες, τα Γιαννιτσά, τη Φλώρινα) για να παραστούν σε αυτή τη σημαντική συνάντηση και να συζητήσουν για τη βάρβαρη συμπεριφορά που δείχνουμε στα ζώα, μη συμβαδίζοντας με την φιλοζωική κουλτούρα, που υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επισημάνθηκε ότι  -  κατά την γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Φιλοζωικών Οργανώσεων - το νέο σχέδιο νόμου, που έχει καταρτιστεί από το ΥΠ.Α.Α.Τ., δεν αποτελεί τομή για τα φιλοζωικά θέματα της χώρας μας, ούτε εν τέλει αναμένεται να περιορίσει δραστικά τον γεωμετρικά αυξανόμενο, δυσβάστακτο υπερπληθυσμό των αδέσποτων ζώων. Περιέχει κάποιες θετικές διατάξεις, που ίσως βελτιώσουν την σημερινή κατάσταση.
Εν κατακλείδι χρειάζεται επειγόντως να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος  του Συνειδητού Φιλόζωου αλλά και ο προσανατολισμός των επιδιώξεων του Φιλοζωικού Κινήματος υπό τις παρούσες συνθήκες. Τα προεδρεία της ημερίδας είχαν συμβολικό χαρακτήρα και μεταξύ άλλων περιέλαβαν την ζώσα Ιστορία του Κινήματος κα Μαρίνα Κόλλια - Πετρουλάκη και πρόεδρο του ιστορικού Φιλοζωικού Σωματείου «Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης» στο Κορωπί,  όσο και την νεώτερη όλων κυρίων και κυριών, την Μαρία Κοζάρη, πρόεδρο του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου